RNK Mobil Okuma Uygulamaları

RNK Mobil Okuma Uygulamaları

RNK Neşriyat bünyesinde geliştirme çalışmaları devam eden Risale-i Nur mobil okuma uygulaması bir çok özelliği içinde barındırıyor.

Android ve IOS platformlarında kullanıma sunulan uygulama, cep telefonu ve tabletten kitap okumayı çok kolaylaştırıyor.

Uygulamada
Risale-i Nur Külliyatı‘nın tamamı,
Ayet-ül Kübra, Meyve Risalesi gibi karton kapak kitaplar,
Kur’an-ı Kerim ve meali,
Hizb-ül Hakaik, Cevşen-ül Kebir, Celcelutiye gibi dua ve virdler bulunuyor.


Uygulamaları buradan indirebilirsiniz


Kur’an-ı Kerim ve Hizb-ül Hakaik mecmuasını isterseniz tevafuklu Hamid Aytaç hattı ile de indirip okuyabiliyorsunuz.

Evinizdeki Risale-i Nur Külliyatı önceki yıllara ait ise, 3 farklı sayfa düzeninde (2005, 2015 ve 2018) kitap tercihi yapabiliyorsunuz.

Eserleri okumak kadar dinleyebilmek de istiyorsanız hem Kur’an-ı Kerim hem de Risale-i Nur Külliyatı’nın büyük kısmı uygulamada sesli olarak bulunuyor. Kitap ve bölüm seçerek ses dosyalarını cihazınıza indirebiliyorsunuz.
Uygulama, ses kayıtlarının sırasını, çalma hızını, tekrarlama durumunu kendinize göre ayarlayabildiğiniz kullanışlı bir arayüze sahip.

Herhangi bir kelime ya da cümlenin külliyatta nerelerde geçtiğini aramak için hızlı bir arama modülü bulunuyor. Arama sonuçları kitap kitap tasnif edilerek çıkan sonuçlar paragraf içinde gösteriliyor. Arama sonucundan kitaba hızlıca geçiş yapmak da mümkün.

Ana sayfadaki arama çubuğu ise ismini bilip yerini hatırlamakta zorlandığınız eserler için çok pratik bir çözüm sunuyor. “Kader Risalesi” deyince Yirmi Altıncı Söz, “Tesettür Risalesi” yazınca Yirmi Dördüncü Lem’a sonucunu hemen alabiliyorsunuz.
Kaydırarak kitap bulmak zahmetli geliyorsa arama çubuğuna kitap ismini yazmanız yeterli oluyor.

Uygulama, son kaldığınız sayfayı her kitap için ayrı ayrı saklıyor. Son okuduğunuz kitaplar da ayrı bir sekmede her zaman güncel olarak tutuluyor.


Herhangi bir kitabı açmak istediğinizde son kaldığınız yere, fihrist bölümlerinden birine ya da daha önce eklediğiniz yer işaretlerine tek tıklamayla gidebiliyorsunuz. Hemen her kitap için detaylı fihristleme yapılmış.

Okuma ekranı ise sade görünümüyle birlikte bir çok özelliğe sahip.

Kitap metinleri Arapça, Latince ve Osmanlıca alfabelerin her biri için birden fazla font seçeneğiyle geliyor. Özellikle Osmanlıca’da, aşina olanların çok takdir ettikleri okunaklı bir rik’a hattı sunulmuş.

Dikkatinizi çeken yerlerde metin işaretleme, not alma, vurgulama yapabiliyorsunuz. İşaretlerinizi isimlendirip, kategorilere ayırıp İşaretler ekranında hepsini bir arada görebiliyorsunuz. Takibini yaptığınız kitaplarda kaldığınız yeri kolayca bulabiliyorsunuz. Metni seçerek diğer uygulamalar üzerinden paylaşmak da çok pratik bir hale getirilmiş, cuma tebriklerinizi Risale-i Nur’dan seçip rahatça gönderebiliyorsunuz.

Metinde geçen herhangi bir kelimenin anlamını merak ederseniz üzerine uzun tıklamanız yeterli. Kelimenin lugat manası küçük bir pencerede karşınıza çıkıyor. Ayrıca ayet ve hadis mealleri için de benzer bir çalışma yapılmış, meallere ulaşmak da hiç zor olmuyor.

İki parmağınızı kullanarak okuma ekranında metni kendinize göre boyutlandırabiliyorsunuz. Metin içinde ilerlemek için sayfayı elinizle aşağı/yukarı kaydırabileceğiniz gibi sayfanın sağ ve sol alt köşelerine tıklayarak da sayfayı çevirebiliyorsunuz. Eğer elle sürekli hareket ettirmek yerine metnin otomatik kaymasını isterseniz yan menüden “Kaydır” diyerek sürekli kaymayı başlatabiliyorsunuz. Otomatik kaydırma modülünde kayma hızını elle ayarlayabileceğiniz gibi telefonunuzun eğimini kontrol ederek sensörlerle de aynı ayarı yapmak mümkün.

Okuma ekranını cazip hale getiren iki farklı özellik daha var ki, birisi özellikte karanlık ortamlarda okumayı kolaylaştıran “Gece modu”, diğeri de dikkati artırmak için metni cümleler halinde renklendiren “Tefekkür modu”. Şimdiye kadar kullanmadıysanız bu modları da denemenizde fayda var.

Hulasa, güzel kitaplar, güzel bir okuma tecrübesi ve inşallah güzel istifadeler uygulamada sizleri bekliyor.

Cenab-ı Hakk’a şükürler olsun ki, bir zamanlar zor şartlar altında yazılıp ancak gizlice neşredilebilen Risale-i Nur Külliyatı; bugün basılı ve dijital bir çok mecrada neşroluyor, neşv-u nema buluyor; eserlere her ortamda ulaşmak mümkün oluyor. Yeter ki biz okumaya gayret edelim.


Bu gönderiyi paylaş